Заснеха следи от мечи лапи върху предното стъкло на автомобил в

...
Заснеха следи от мечи лапи върху предното стъкло на автомобил в
Коментари Харесай

Заснеха следи от мечи лапи върху предното стъкло на кола в Габровско СНИМКА

Заснеха следи от мечи лапи върху предното стъкло на автомобил в габровското село Златевци. Снимката се популяризира в обществената мрежа Фейсбук.

Твърди се, че фрагментът е направен в нощта на 4 срещу 5 април.

Автомобилът, белязан със следи от мечи лапи, е бил паркиран пред магазин в центъра на габровското село.

" Настъпването на пролетта и чудесното време подготвят доста габровци да излязат на разходка измежду природата. Един от утвърдилите се в последните години туристически направления е Витата стена, село Здравковец и покрайнините. Целта на този текст е не да всява суматоха или да откаже туристите от проектите им, а да ги осведоми ", написа Владимир Стефанов, който е разгласил фотографията.

Позовавайки се на Христо Куцилев - ръководител на ловна дружинка " Козирог ", Владимир Стефанов отбелязва, че регионът на селата под Витата стена - Милковци, Лоза, Златевци, Армени и над нея - Здравковец, Живко и други е ареал на минимум две възрастни мечки.

Посочва се, че през последния месец една от мечките е унищожила 4 фотокапана, ситуирани на основни места в територията на ловците.

" Три от тях са били край Здравковец и един на Яворец. Излъчваната инфрачервена светлина от устройствата нервира хищника и по тази причина биват чупени с един удар от мощната му лапа. Според специалистът най-лошият вид е човек да се окаже сред мечка и дребните й. За благополучие, към този миг фотокапаните не са снимали дребни мечета ", написа още Стефанов.

Припомняме, че през 2023 година жителите на четири обитаеми места в региона на Габрово пропищяха от мечките и оповестиха за голям брой похищенията от страна на животните. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пък написа в профила си във Фейсбук, че кметът на Габрово Таня Христова се е свързала с него и го е уведомила за казуса. Тя е пояснила, че нападенията против животни зачестяват и рискът за нахлуване над човек става все по-голям. По думите на министъра мечката е териториално животно и има потребност от много повърхност. Той посочи обаче, че броя им се усилва и страната ще би трябвало да предприеме ограничения.



Снимки: Владимир Стефанов / " Граждански Контрол - Габрово "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР